Αυτονομία 1500+ χλμ!
Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να έχεις ξεχάσει πότε φούλαρες για τελευταία φορά; Ίσως και όχι. Για το λόγο αυτό, παρακάτω παρουσιάζουμε 3 μοντέλα με αυτονομία έως και 1.579 χιλιόμετρα.
Το πόσο καίει ένα αυτοκίνητο είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο καυτά θέματα της εποχής. Για πολλούς, μάλιστα, είναι πιο σημαντικό ακόμη και από το πόσα άλογα βγάζει ή σε πόσα δευτερόλεπτα κάνει το 0-100 χλμ./ώρα. Με άλλα λόγια, σε μια περίοδο όπου ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι «σφιχτός», υπάρχει κάτι καλύτερο από το να μην σε απασχολεί το κόστος μετακίνησης; Να βάζεις, για παράδειγμα 50 ευρώ και να επισκέπτεσαι πάλι το βενζινάδικο μετά από τρεις εβδομάδες και χωρίς να είχες κλειδωμένο το αυτοκίνητό σου στο γκαράζ;
Παρακάτω παρουσιάζουμε τρία μοντέλα με αυτονομία που αγγίζει ή και ξεπερνά τα 1.500 χιλιόμετρα. Από πλευράς είδους καυσίμου, είναι -βέβαια- πετρελαιοκίνητα και η κατανάλωσή τους (κατά NEDC) είναι στα 3,5 με 3,8 λτ./100 χλμ. Πρόκειται για τα Citroen C4 1,6 e-HDi με αυτονομία 1.579 χλμ., το Ford Focus 1,5 TDCI των 120 ίππων με αυτονομία 1.447 χιλιόμετρα και τo Toyota Auris 1,4 D-4D με αυτονομία 1.429 χιλιόμετρα.
Σχεδίαση: Μοντέρνα και δυναμικά.

Εσωτερικό: Μοντέρνα και ποιοτικά.
Κορυφαίο ποιοτικά το εσωτερικό του Citroen C4 μιας και καλύπτεται από μαλακό αφρώδες υλικό με άριστη συναρμογή. Η σχεδίαση είναι λίγο λιτή, αλλά δεν προβληματίζει.
Υψηλή είναι η ποιότητα κατασκευής και των τριών μοντέλων στο εσωτερικό. Το Citroen C4 σε κερδίζει με το παχύ και αφρώδες υλικό στο ταμπλό και το προσεγμένο φινίρισμα, ωστόσο είναι λιτό στη σχεδίαση. Από την άλλη καλό είναι το φινίρισμα, ενώ ο διάκοσμος αναβαθμίζεται από τις επενδύσεις αλουμινίου, όπως και το χρώμιο στους αεραγωγούς. Μοναδική ίσως παραφωνία αποτελεί το μεγάλης διαμέτρου τιμόνι, το οποίο από την άλλη διαθέτει επίπεδο κάτω μέρος που εμπλουτίζει τον λιτό διάκοσμο της καμπίνας. Εργονομικά δεν έχεις να τους προσάψεις κάτι σημαντικό.
Ο θάλαμος των επιβατών του Ford Focus, στη συνέχεια, ξεχωρίζει για την μοντέρνα του αισθητική και την high-tech κεντρική κονσόλα με την μεγάλη οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων. Καλή είναι η ποιότητα κατασκευής, παρότι δεν λείπουν κάποιες μικροατέλειες φινιρίσματος, ενώ μαλακά και αφρώδη πλαστικά καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα του ταμπλό, προσδίδοντας μια έξτρα νότα πολυτέλειας. Όμορφος και ευανάγνωστος είναι επίσης ο πίνακας οργάνων, η συνολική εργονομία απροβλημάτιστη, ενώ ικανοποιητικοί και εδώ οι χώροι για την αποθήκευση μικροαντικειμένων.
Τέλος, αντίστοιχη καλής ποιότητας είναι και η καμπίνα του Toyota Auris όπου από την πρώτη στιγμή η εξαιρετική εργονομία και πρακτικότητα, έρχονται για να κερδίζουν την προτίμηση των επιβαινόντων. Σχεδιαστικά, το ταμπλό είναι εντελώς κάθετο δίνοντας περισσότερο «αέρα» για τα γόνατα των επιβατών εμπρός, ενώ όλα τα λεφτά είναι η μεγάλη οθόνη στην κεντρική κονσόλα με τα πλήκτρα αφής που παραπέμπουν σε σύγχρονο tablet.
Κινητήρες: Γεμίζεις και ξέγνοιασες.
Ο 1,4 D-4D του Toyota Auris είναι μεν ο μικρότερος σε κυβισμό και έχει τη χαμηλότερη ισχύ και ροπή, ωστόσο οι επιδόσεις του είναι ανταγωνιστικές.
Κοινός τόπος και των τριών μοντέλων είναι η χαμηλή τους κατανάλωση και η μεγάλη αυτονομία που αγγίζει ή ξεπερνά τα 1.500 χιλιόμετρα Από εκεί και πέρα, το μεν Toyota έχει ένα κινητήρα 1,4 λίτρων, το Focus είναι στα 1,5 λτ., ενώ στα 1.600 κυβικά έρχεται το Citroen C4. Η ιπποδύναμή τους κυμαίνεται από τα 90 έως τα 120 άλογα, ωστόσο ανταγωνιστικές μεταξύ τους είναι οι επιδόσεις.
Πιο αναλυτικά, αρχικά, το Toyota Auris προσφέρεται με τον μικρότερο σε κυβισμό κινητήρα, τον 1,4 D-4D των 90 ίππων, ο οποίος εκμεταλλεύεται το ελαφρύ αμάξωμα και το σωστής κλιμάκωσης κιβώτιο 6 σχέσεων, για να χαρίσει στο ιαπωνικό μοντέλο ικανοποιητικές επιδόσεις δεδομένου ότι έχει και τη μικρότερη ιπποδύναμη. Έτσι το 0-100 έρχεται σε 11,2 δλ, ενώ το 60-100 και 80-120 χλμ./ώρα ολοκληρώνονται σε 9,2 και 15,4 δλ. με 4η και 5η σχέση αντίστοιχα. Η κατανάλωσή του ανέρχεται στα 3,5 λτ./100 χλμ. και έτσι η θεωρητική του αυτονομία σταματάει στα 1.429 χλμ. Πολιτισμένη τέλος είναι η λειτουργία του, ενώ αυξημένα τα αποθέματα ροπής από χαμηλά και συγκεκριμένα από τις 1.400 σ.α.λ.
Ισχυρότερος σε ιπποδύναμη είναι ο κινητήρας του Ford Focus, και αυτό αποτυπώνεται στις μετρήσεις μας, κυρίως στις ρεπρίζ μιας και στο 0-100 μένει κλάσματα πίσω από το C4 λόγω του μεγαλύτερου βάρους του (+138 κιλά). Ο 1,5 TDCI dιαθέτει άμεσο ψεκασμό, τουρμπίνα με φτερωτή μεταβλητής γεωμετρίας και στον ψεκασμό έχει χρησιμοποιηθεί ανθρακούχος επικάλυψη (DLC/ Diamond Like Carbon) στα έμβολα, στους πείρους και στα ελατήρια των βαλβίδων. Η κατανάλωσή του είναι 3,8 λτ./100 χλμ., η αυτονομία του 1.447 χλμ. ενώ και αυτός με τη σειρά του έχει πολιτισμένη λειτουργία.
Τέλος, την μεγαλύτερη αυτονομία έχει το Citroen C4, κάτι που οφείλεται και στο μεγαλύτερο ρεζερβουάρ του (60 λίτρα). Ο 1,6 e-HDI κινητήρας που φορά αποδίδει 115 άλογα και αφήνει καλές εντυπώσεις με τον πολιτισμένο χαρακτήρα και την απουσία του χαρακτηριστικού «κροταλίσματος» και κραδασμών, με αποτέλεσμα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου να μην γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για diesel. Η ελαστικότητά του είναι αρκετά καλή μιας και η ροπή των 270 Nm είναι διαθέσιμη από τις 1.750 σ.α.λ, ενώ καλές είναι τέλος και οι επιδόσεις του με το 0-100, μάλιστα, να είναι το γρηγορότερο εκ των τριών.
Στο δρόμο: Ανετο το C4, πιο σπορ το Focus, all around το Auris.
Ιδανικός ταξιδευτής είναι το Citroen C4 καθώς η μαλακή ανάρτηση απορροφά τις ανωμαλίες του δρόμου, ενώ ταυτόχρονα τα όρια πρόσφυσης είναι αυξημένα παρά τις κλίσεις του αμαξώματος.
Το καθένα από τα τρία μοντέλα έχει το δικό του χαρακτήρα στο δρόμο. Για παράδειγμα το Citroen C4 προσανατολίζεται στην άνεση, το Focus είναι πιο σπορτίφ, ενώ στη μέση βρίσκεται το Toyota Auris.
Σχεδίαση: Μοντέρνα και δυναμικά.
Σπορτίφ είναι η σχεδίαση του Ford Focus με τα powerdomes στο καπό και την τραπεζοειδή μάσκα.
Όσον αφορά στην εξωτερική τους σχεδίαση, και τα τρία μοντέλα έχουν το δικό τους χαρακτήρα. Για παράδειγμα, το Ford Focus με τα powerdomes στο καπό, τα LED φανάρια και τη χρωμιωμένη μάσκα δείχνει επιβλητικό και συνάμα πολυτελές, είναι το πιο σπορτίφ από τα τρία. Το Toyota Auris, από την άλλη, υιοθετεί τη φιλοσοφία under priority στο μπροστινό μέρος και είναι επίσης δυναμικό ενσωματώνοντας καθαρές γραμμές, ωστόσο είναι πιο ουδέτερο από τα υπόλοιπα, ενώ τέλος το Citroen C4, το οποίο ανανεώθηκε πρόσφατα, ξεχωρίζει με τη χρωμιωμένη μάσκα που ενσωματώνει το σήμα της εταιρείας, το φουσκωμένο στο κέντρο καπό και την έντονη γραμμή κατά μήκος του αμαξώματος. Όμορφη επίσης είναι και η σχεδίαση των πίσω φώτων του.
Χώροι: Προβάδισμα για το C4.
Το Citroen C4 είναι το πιο ευρύχωρο τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τις αποσκευές τους (408 λίτρα).
Στο κομμάτι των χώρων για τους επιβάτες και τις αποσκευές, προβάδισμα έχει το Citroen C4 καθώς δεν έχει μόνο το μεγαλύτερο πορτ-μπαγκάζ (408 λίτρα), αλλά είναι και το μοντέλο με τον περισσότερο «αέρα» για τα πόδια και το κεφάλι των πίσω επιβατών. Αμέσως μετά έρχεται το Ford Focus που έχει επίσης μεγάλο αέρα για τα γόνατα των πίσω, είναι όμως το πιο στενό εκ των τριών. Η χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ είναι στα 363 λίτρα, όσα σχεδόν και του ιαπωνικού μικρομεσαίου (360 λτ.), το οποίο σε σχέση με το Focus είναι πιο φαρδύ πίσω, όμως χάνει στα γόνατα (85 χλστ.). Από την άλλη, έχει επίπεδο πάτωμα που διευκολύνει όταν μπει και ένας τρίτος επιβάτης. Σε γενικές γραμμές, πάντως, και στα δύο αυτά μοντέλα θα καθίσουν άνετα δύο ενήλικες πίσω, ενώ ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται στον μέσο όρο της κατηγορίας.
Η άποψή μας.
Citroen C4 1,6 e-HDi + Χώρος αποσκευών και επιβατών, οδική συμπεριφορά, ποιότητα κατασκευής - Λιτή σχεδίαση κεντρικής κονσόλας, μεγάλο τιμόνι.
Τα τρία μικρομεσαία μοντέλα του θέματός μας ξεχωρίζουν για τη μεγάλη αυτονομία και χαμηλή κατανάλωση, αφού σύμφωνα με τον NEDC κυμαίνεται από τα 3,5 έως 3,8 λίτρα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους. Το Ford Focus είναι το πιο γρήγορο σε επιδόσεις και fun to drive στο δρόμο. Το Citroen C4 προσανατολίζεται στην άνεση των επιβατών κερδίζοντας σε χώρους και τον τρόπο που απορροφά τις κακοτεχνίες του δρόμου, ενώ τέλος, το Toyota Auris βρίσκεται κάπου στη μέση όντας ουδέτερο υπό πίεση και με καλή ποιότητα κύλισης. Από εκεί και πέρα η τελική επιλογή είναι θέμα αναγκών καθώς τιμολογιακά τα τρία μοντέλα βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους.
ΠΗΓΗ : Autotriti.gr